Αναστασία Μποζοπούλου, φωτ. Λευτέρης Τσουρέας soundmag.gr
Χριστίνα Μαξούρη, φωτ. Λευτέρης Τσουρέας soundmag.gr
Βασιλική Σαραντοπούλου, φωτ. Λευτέρης Τσουρέας soundmag.gr
Χριστίνα Μαξούρη, Άννα Ελεφάντη, φωτ. Γιάννης Καλαβριανός
Δύο τελευταίες παραστάσεις
Οι ΄Παραλογές ή Μικρές καθημερινές τραγωδίες’, μετά από πορεία 2 χρόνων, εξαιρετικές κριτικές και αφού έχουν παρουσιασθεί σε 21 διαφορετικούς χώρους στην Ελλάδα (Φεστιβάλ Αθηνών-Πειραιώς 260, Bios, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Στρατώνες Καποδίστρια, Ρώσικος Ναύσταθμος, Σαπωνοποιείο Χαριλάου, ‘Θέατρο Απόλλων’ Ερμούπολης, Κύθηρα, Θεσσαλικό Θέατρο, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Αγρινίου, Ρούμελης, Βόλου, κ.λ.π.), κλείνουν τον κύκλο τους, δίνοντας 2 τελευταίες παραστάσεις στο Θέατρο Χώρα, στο πλαίσιο του Bob Theatre Festival 2011.
Θέατρο Χώρα
Νέα Χώρα (Κεντρική Σκηνή)
Τρίτη 10 Μαΐου 2011, ώρα 21:30 μ.μ.
Τετάρτη 11 Μαΐου 2011, ώρα 19:00 μ.μ.
Είσοδος: 12 ευρώ
Η Χριστίνα Μαξούρη διεκδικεί το βραβείο Μελίνα Μερκούρη 2011, για τις 'Παραλογές ή Μικρές καθημερινές τραγωδίες'.
Η Λουκία Μιχαλοπούλου, η Χριστίνα Μαξούρη και η Δήμητρα Σύρου είναι οι τρεις υποψήφιες των Θεατρικών Βραβείων Μελίνα Μερκούρη 2011 για τη σεζόν 2009-2010, τα οποία για πρώτη φορά φέτος θα απονεμηθούν αυτόνομα και ανεξάρτητα από τα αδελφά βραβεία Χορν για τους νέους ηθοποιούς.
Το βραβείο που θεσπίστηκε από το Ιδρυμα Μελίνα Μερκούρη το 2007, προστέθηκε στα αντίστοιχα βραβεία Δημήτρης Χορν που είχαν ξεκινήσει το 2001, και μέχρι σήμερα το έχουν κερδίσει η Εύη Σαουλίδου, η Στεφανία Γουλιώτη, η Ελενα Μαυρίδου και η Μαρίνα Ασλάνογλου
Η Λουκία Μιχαλοπούλου είναι υποψήφια για τον ρόλο της Χίλντε στο έργο του Ερρίκου Ιψεν «Η κυρία από τη θάλασσα» σε σκηνοθεσία Έρικ Στούμπε στο Εθνικό Θέατρο, καθώς και για τον ρόλο της Τέσσα στο έργο του Δημήτρη Δημητριάδη «Τόκος» σε σκηνοθεσία Λευτέρη Βογιατζή, που παίχθηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών 2010 από τη Νέα Σκηνή.
Η Χριστίνα Μαξούρη είναι υποψήφια για τη συμμετοχή της στο έργο «Παραλογές ή μικρές καθημερινές τραγωδίες» του Γιάννη Καλαβριανού, επίσης στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών 2010, ενώ η Δήμητρα Σύρου για τον ρόλο της Ρέϊτσελ Κόρι στο έργο «Το όνομά μου είναι Ρέιτσελ Κόρι» σε σκηνοθεσία Μάνιας Παπαδημητρίου στο Θέατρο του Νέου Κόσμου.
Η επιτροπή ξεχώρισε επίσης τις ερμηνείες των ηθοποιών Γιασεμί Κηλαηδόνη («Μαράν Αθά») και Γαλήνη Χατζηπασχάλη («Λεόντιος και Λένα»), οι οποίες όμως δεν συμπεριλαμβάνονται στις υποψηφιότητες, καθώς δεν πληρούν τους όρους για το βραβείο.
Την Επιτροπή αποτελούν οι Μάγια Λυμπεροπούλου (πρόεδρος), Δηώ Καγγελάρη, Ματίνα Καλτάκη, Δημήτρης Λιγνάδης και Ρένη Πιττακή (μέλη) και οι υποψήφιες πρέπει να είναι απόφοιτοι δραματικής σχολής και να έχουν εμφανιστεί στο θέατρο, επαγγελματικά έως πέντε χρόνια πριν από τη θεατρική περίοδο για την οποία τιμώνται.
Το επαμειβόμενο βραβείο (3.000 ευρώ) συνοδεύεται από την καρφίτσα της Μελίνας Μερκούρη, την οποία κάθε ηθοποιός παραδίδει στην επόμενη, σε μια θεατρική σκυταλοδρομία που ξεκίνησε προ τετραετίας.
* Η τελετή, της οποίας τη σκηνοθετική επιμέλεια έχει ο Δημήτρης Λιγνάδης, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 22 Μαρτίου 2011, στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, στις 20.00. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
(ΤΟ ΒΗΜΑ, 9/3/2011)
Βασιλική Σαραντοπούλου, Αναστασία Μποζοπούλου, φωτ.Χρήστος Αγγελόπουλος
Άννα Ελεφάντη, φωτ. Λευτέρης Τσουρέας soundmag.gr
Δεύτερη παράταση παραστάσεων και αλλαγή ημερών.
Οι 'Παραλογές ή Μικρές καθημερινές τραγωδίες',
για 9 επιπλεόν παραστάσεις το Φεβρουάριο, στο Bios,
με αλλαγή ημερών:
Παρασκευή 4/2
Σάββατο 5/2
Κυριακή 6/2
Παρασκευή 11/2
Σάββατο 12/2
Κυριακή 13/2
Παρασκευή 18/2
Σάββατο 19/2
Κυριακή 20/2
Κρατήσεις απαραίτητες στο Bios, 2103425335
Χριστίνα Μαξούρη, φωτ.Χρήστος Αγγελόπουλος
Παράλληλα με τις παραστάσεις στο Bios, οι 'Παραλογές ή Μικρές καθημερινές τραγωδίες' περιοδεύουν σε όλη την Ελλάδα.
Οι σταθμοί της περιοδείας είναι οι εξής:
Αγρίνιο: 7-8 Ιανουαρίου, ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου
Κοζάνη: 14 Ιανουαρίου, ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, Θεατροδρόμιο
Ναύπλιο: 21-22 Ιανουαρίου, Δημοτικό Θέατρο Ναυπλίου-‘Τριανόν’
Βόλος: 26 Ιανουαρίου, Θέατρο Παλιάς Ηλεκτρικής
Σύρος: 11-12 Μαρτίου, Ερμούπολη, Δημοτικό Θέατρο ‘Απόλλων’
Αργαλαστή Πηλίου: 18 Μαρτίου
Πόρος: 26 Μαρτίου, Μέγαρο Συγγρού
Πάτρα: 1-2 Απριλίου, Θέατρο ‘Λιθογραφείον’
Ζαχάρω Ηλείας: 3 Απριλίου, Αμφιθέατρο Δημοτικού Σχολείου Ζαχάρως
Θεσσαλονίκη: 6-7 Απριλίου, στο πλαίσιο των ‘Προτάσεων’ της Πειραματικής Σκηνής της ‘Τέχνης’, Θέατρο ‘Αμαλία’
Λάρισα: 8-9 Απριλίου, Θεσσαλικό Θέατρο-ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας, Θέατρο ‘Μύλου’
Λαμία: 15-16 Απριλίου, ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης
Οι παραστάσεις έχουν ενιαίο εισιτήριο 10 ευρώ, εκτός από τη Ζαχάρω Ηλείας, την Αργαλαστή Πηλίου και τον Πόρο που είναι χωρίς εισιτήριο και πραγματοποιούνται με τη στήριξη του Ο.Π.Α.Π.
Παράταση παραστάσεων μέχρι 18 Ιανουαρίου 2011.
Κρατήσεις απαραίτητες στο Bios, 2103425335
φωτ.Χρήστος Αγγελόπουλος
Κίκα Γεωργίου, Χριστίνα Μαξούρη, φωτ.Κατερίνα Καμπίτη
φωτ.Κατερίνα Καμπίτη
Άννα Ελεφάντη, Χριστίνα Μαξούρη, φωτ. Λευτέρης Τσουρέας soundmag.gr
Παραλογές ή Μικρές καθημερινές τραγωδίες
Μια παράσταση για τη λανθάνουσα βία του μικρόκοσμου της οικογένειας και την απρόβλεπτη συμπεριφορά των ‘ανθρώπων της διπλανής πόρτας’, η οποία παρουσιάσθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Φεστιβάλ Αθηνών, επαναλαμβάνεται για 20 μόνο παραστάσεις στο BIOS.
Συμπαραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών 2010 και της Εταιρείας Θεάτρου Sforaris, οι ‘Παραλογές’ είναι μια σπονδυλωτή παράσταση, βασισμένη στις ιστορίες τεσσάρων δημοτικών τραγουδιών (Της σκοτωμένης, Η μάνα η φόνισσα, Τα αγαπημένα αδέρφια και η κακή γυναίκα, Η γυναίκα βοσκός) και σε στίχους από ποιήματα του Τάσου Λειβαδίτη.
φωτ.Κατερίνα Καμπίτη
Οι παραλογές είναι αφηγηματικά δημοτικά τραγούδια με πανελλήνια διάδοση, που συγγενεύουν με τα ακριτικά. Περιγράφουν συνήθως κοινωνικά περιστατικά με έντονη δραματικότητα, συμπύκνωση της δράσης, γρήγορο ρυθμό και άλματα στην περιγραφή. Οι παραλογές ονομάζονται αλλιώς επύλλια και απαντώνται σ' όλους τους λαούς με το όνομα μπαλάντες.
Αναστασία Μποζοπούλου, φωτ.Χρήστος Αγγελόπουλος
Κοινό θέμα των 4 παραλογών της παράστασης, είναι ένα έγκλημα που γίνεται σε μια οικογένεια, που μέχρι εκείνη τη στιγμή έμοιαζε να λειτουργεί φυσιολογικά. Ως αφορμή για την επιλογή τους, στάθηκε η γνωριμία του θιάσου με έναν άνθρωπο που δεν περνούσε από το μυαλό μας πως μπορεί να είχε καταδικαστεί σε ισόβια, έχοντας σκοτώσει έναν συγγενή του.
Άννα Ελεφάντη, Αναστασία Μποζοπούλου, φωτ. Χρήστος ΑγγελόπουλοςΚίκα Γεωργίου, Χριστίνα Μαξούρη, φωτ.Χρήστος Αγγελόπουλος
Τα κενά όσον αφορά στα κίνητρα και τις συνθήκες που οδήγησαν αυτόν τον άνθρωπο σε κάτι τόσο ακραίο, μας θύμισαν τα αναπάντητα μεταφυσικά ερωτήματα του Τάσου Λειβαδίτη. Έχουν χρησιμοποιηθεί στίχοι από τα έργα Μικρό βιβλίο για μεγάλα όνειρα, Νυχτερινός επισκέπτης, Σκοτεινή πράξη, Ο διάβολος με το κηροπήγιο, Βιολί για μονόχειρα, Ανακάλυψη, Βιολέτες για μια εποχή.
Άννα Ελεφάντη, φωτ.Χρήστος ΑγγελόπουλοςΗ παράσταση δημιουργείται κάθε φορά για τον συγκεκριμένο χώρο που πρόκειται να παρουσιασθεί, αλλάζοντας την σειρά των ιστοριών, τη μουσική και χρησιμοποιώντας τα υπάρχοντα αρχιτεκτονικά ή σκηνικά συστατικά του. Έχουν γίνει τέσσερις διαφορετικές εκδοχές της.
Η πρώτη, το καλοκαίρι του 2009 σε μια περιοδεία ανά την Ελλάδα, σε μη θεατρικούς χώρους (Στρατώνες του Καποδίστρια στο Άργος, Παλιός Ρώσικος Ναύσταθμος στον Πόρο, Ελαιουργείο-Σαπωνοποιείο Χαριλάου στη Βιομηχανική περιοχή της Ελευσίνας, μια εγκαταλελειμμένη εξοχική κατοικία στην παραλία του Επιταλίου στην Ηλεία και η πλατεία του χωριού Ποταμός στα Κύθηρα). Η δεύτερη εκδοχή παρουσιάσθηκε την άνοιξη του 2010 στους εσωτερικούς χώρους του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, η τρίτη το καλοκαίρι του 2010 στο Φεστιβάλ Αθηνών (Πειραιώς 260, Γκαράζ Δ) και η τέταρτη τον χειμώνα 2010-2011, στο Bios.
Βασιλική Σαραντοπούλου, φωτ.Χρήστος ΑγγελόπουλοςH ιδέα της σκηνοθεσίας προέκυψε από τη μίξη της αφηγηματικής παράδοσης των δημοτικών τραγουδιών και ενός είδους λαϊκών θεαμάτων της μεταγενέστερης αρχαιότητας και των πρώτων χριστιανικών αιώνων, όπου ένα ή δύο πρόσωπα (υποκριτές) παρίσταναν διάφορες υποθέσεις, είτε αποσπάσματα παλαιότερων έργων και τραγωδιών.
φωτ.Κατερίνα Καμπίτη
Από τους πέντε ηθοποιούς, οι δύο αφηγούνται την ιστορία της κάθε παραλογής και οι τρεις άλλοι είναι τα δραματικά πρόσωπα των ιστοριών. Μόλις οι καταστάσεις φτάσουν σε αδιέξοδο και δεν μπορούν να κατανοήσουν τι τους συμβαίνει και να εξηγήσουν παράδοξες συμπεριφορές και πράξεις, μιλάνε χρησιμοποιώντας αποκλειστικά στίχους του Τάσου Λειβαδίτη.
Χριστίνα Μαξούρη, φωτ.Χρήστος Αγγελόπουλος
Χριστίνα Μαξούρη, Κίκα Γεωργίου, φωτ.Κατερίνα Καμπίτη
Για την παράσταση έχουν γραφτεί μεταξύ άλλων τα εξής:
· Μη τη χάσετε με τίποτε. Συγκινήθηκα βαθιά. Το Ελληνικό Φεστιβάλ που ενέταξε την παράσταση αυτή στο πρόγραμμά του, πρέπει να είναι υπερήφανο.
Γιώργος Σαρηγιάννης, ΤΑ ΝΕΑ
- Δεν φαντάζομαι να υπήρξε θεατής που να μην ανατρίχιασε. Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα παράσταση, που στάζει ελληνικότητα και βαθύ πανάκριβο συναίσθημα.
Τατιάνα Καποδίστρια, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
- Έχουμε να δούμε τέτοιο ενδιαφέρον εγχείρημα από τη ‘Νύχτα του τράγου’, του Σωτήρη Χατζάκη.
Ιλειάνα Δημάδη, ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ
- Ο Γιάννης Καλαβριανός κατάφερε να συνδυάσει αριστοτεχνικά αυτά τα δύο είδη που εκ πρώτης όψεως φαίνονται τόσο αταίριαστα.
Λουίζα Αρκουμανέα, ΤΟ ΒΗΜΑ
- Παράσταση που καθηλώνει, ταράζει και συγκινεί.
Μάνια Ζούση, ΣΚΑΙ, in2life.gr
- Η δουλειά των Sforaris έχει μια ποιότητα που δεν περνά απαρατήρητη, εμπλουτίζοντας το σκηνικό μας λεξιλόγιο με νέες εικόνες. Ενδιαφέρουσα κατάθεση, επιταγή για το μέλλον.
Γρηγόρης Ιωαννίδης, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
- Άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις στο Φεστιβάλ. Το νέο αίμα!
Αστερόπη Λαζαρίδου, ΤΟ ΒΗΜΑ
- Παραλογές με Λειβαδίτη για θεατές που τα έχουν δει όλα.
Όλγα Σελλά, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
- Ο τρόπος που συνέδεσε τις παραλογές με τη σύγχρονη ποίηση ήταν ευφυής. Μια εφευρετική , ενδιαφέρουσα, ολοκληρωμένη παράσταση.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Δραματουργική επεξεργασία-σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός
Σκηνικά-κοστούμια: Αλεξάνδρα Μπουσουλέγκα-Ράνια Υφαντίδου
Επιμέλεια κίνησης-χορογραφία: Ξένια Θεμελή
Τραγούδι: Γιώργος Γλάστρας
Video: Κατερίνα Αποστολίδου
Μουσική διδασκαλία: Κίκα Γεωργίου
Παίζουν: Κίκα Γεωργίου, Άννα Ελεφάντη, Χριστίνα Μαξούρη, Αναστασία Μποζοπούλου, Βασιλική Σαραντοπούλου.
Φωτογραφίες: Εύη Φυλακτού, Κατερίνα Καμπίτη, Χρήστος Αγγελόπουλος
1 σχόλιο:
Δημοσίευση σχολίου