Πέμπτη, 25 Σεπτεμβρίου 2008

Προηγούμενες παραγωγές, ιστορικό του θιάσου και κριτικές στον Τύπο.


 • Ιστορικό του θιάσου

  Η ‘Εταιρεία Θεάτρου SFORARIS’, δημιουργήθηκε το 2006 από πέντε νέους καλλιτέχνες, όλοι τους απόφοιτοι του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Κατευθύνσεις Υποκριτικής, Σκηνοθεσίας, Θεατρολογίας)

  Αυτοί είναι οι : Άννα Ελεφάντη, Χρήστος Θεοδωρίδης, Γιάννης Καλαβριανός, Μαρία Κοσκινά και Αναστασία Μποζοπούλου.

  Όλοι οι παραπάνω έχοντας δουλέψει επαγγελματικά σαν ηθοποιοί και σκηνοθέτες σε διάφορα θέατρα όπως τα : Πειραματική Σκηνή της ‘Τέχνης’, Ακτίς Αελίου, Θεατρικός Οργανισμός Νέες Μορφές (Θεσσαλονίκη), Εθνικό Θέατρο, Θέατρο του Νέου Κόσμου, Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ, Θέατρο Τόπος Αλλού, Επί Κολωνώ , συνέστησαν την Εταιρεία με σκοπό την έμφαση στο νεοελληνικό έργο, την ανίχνευση νέων εκφραστικών τρόπων και τη συνεργασία με άλλους θιάσους, μέσα στα πλαίσια της συλλογικής, ελεύθερης, ισότιμης και πολυφωνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας.

  Η πρώτη δουλειά των ‘SFORARIS’, παρουσιάστηκε το χειμώνα του 2006 στο Δώμα του Θεάτρου του Νέου Κόσμου με τον τίτλο: Εγώ είμαι το Θείο Βρέφος!

  Η παράσταση έτυχε πολύ μεγάλης ανταπόκρισης, γεγονός που μας οδήγησε σε ένα καινούριο ανέβασμά της την επόμενη χρονιά, με ξαναγραμμένο από τον συγγραφέα κείμενο, σε νέο μεγαλύτερο χώρο και με προσθήκη νέων ηθοποιών.

  Ο τίτλος της δεύτερης παράστασης ήταν : Εγώ είμαι το Θείο Βρέφος!2, και παρουσιάστηκε στο χώρο του Club 22 .

  Ολόκληρος ο χώρος του Club 22 χρησιμοποιήθηκε σαν σκηνικό και δημιουργήθηκε ένα site- specific θέαμα.

  Η παράσταση έτυχε πολύ μεγάλης απήχησης, πήρε πολλές καλές κριτικές, προβλήθηκε από όλο τον Τύπο, είχε σαν Χορηγό Επικοινωνίας το MEGA, και επιχορηγήθηκε από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών και το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου.

  Δύσκολη στιγμή για μας, υπήρξαν τα επεισόδια που δημιουργήθηκαν από ομάδα θρησκόληπτων, οι οποίοι μήνυσαν όλους τους συντελεστές για καθύβριση θρησκεύματος και απαίτησαν το άμεσο σταμάτημα της παράστασης. Ευτυχώς τα δικαστήρια μας δικαίωσαν, οι Sforaris αθωώθηκαν και οι παραστάσεις ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία, έχοντας μέση πληρότητα 92%.


  Αναφορές του Τύπου για την παράσταση:

- Οι SFORARIS κέρδισαν μετά τη Θεσσαλονίκη και εδώ το νεανικό κοινό !

Εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

- Στη θεατρική πιάτσα, σκίζει αυτή τη στιγμή η παρωδία τύπου Μόντι Πάιθονς ‘Εγώ είμαι το Θείο Βρέφος !’, με το νεαρό Αντώνη από τη Ναζαρέτ να ισχυρίζεται πως οι Μάγοι μπέρδεψαν τις φάτνες, άρα αυτός είναι ο αληθινός γιος του Θεού !
Περιοδικό ΕΥ ΖΗΝ


- Το νέο ελληνικό έργο είναι εδώ και διεκδικεί χώρο, αναγνώριση και θεατές.
εφημερίδα ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ

- Ένα γεγονός ξεκαρδιστικό, με τον τίτλο «Eγώ είμαι το θείο βρέφος»!!! Δεν θα σας μείνει άντερο, πολύ γέλιο! Το ψηφίζω !
Σταμάτης Κραουνάκης, εφημερίδα Athens Voice

- Με την ευλογημένη θρασύτητα που διαθέτουν οι νέοι.
Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

- Αυτή είναι η δύναμη της κωμωδίας ! Σε προβληματίζει τόσο ανάλαφρα… που δεν το παίρνεις είδηση !
Περιοδικό Cool

- Απογυμνωμένο από τη σοβαροφάνεια και τον καθωσπρεπισμό ! Μια ενθουσιώδης σάτιρα της πραγματικότητας !
Περιοδικό Αντί

- Η έκπληξη της χρονιάς! Η καλύτερη παράσταση της σαιζόν.

www.enjoy.gr

-Το είδαμε και γελάσαμε με την ψυχή μας ! Μια παράσταση που αποδίδει, γιατί στήθηκε ολοφάνερα χωρίς δεσμεύσεις !
Περιοδικό After Shave

- Ο Jesus Christ Superstar δεν πιάνει μία μπροστά στο Θείο Βρέφος που το λένε Αντώνη --γιατί ο Γιάννης Καλαβριανός με την ομάδα του είναι ακόμη μεγαλύτεροι σουπερστάρ. Tα γέλια των θεατών τραντάζουν το Club 22.

www.greek-theatre.blogspot.comΜπορείτε να δείτε φωτογραφίες από τις πρόβες και τις παραστάσεις του Θείου Βρέφους στο :http://picasaweb.google.com/sforaris/Sforaris02#

Παρά την πολύ καλή ανταπόκριση του κοινού και του Τύπου, η Εταιρεία Θεάτρου Sforaris δεν περιλήφθηκε στη λίστα των επιχορηγούμενων θιάσων, γεγονός που ήταν μεγάλη έκπληξη για εμάς.

Την επόμενη χρονιά και με τεράστιο οικονομικό κόστος, ανεβάσαμε την τρίτη μας παραγωγή με τίτλο ‘Οι Πρακτόρισσες’.

Πρόκειται για μια παρωδία των κινηματογραφικών ταινιών δράσης και κατασκοπίας. Η συνεχώς ανοδική προσέλευση των θεατών συνεχίστηκε και στην τρίτη μας παραγωγή, η οποία παιζόταν στο Θέατρο του Ήλιου, από 1η Δεκεμβρίου 2008 ως και τις 7 Απριλίου 2009.


Κριτικές για τις Πρακτόρισσες
Οι κριτικές που απέσπασαν οι ‘Πρακτόρισσες’ ήταν και πάλι εξαιρετικές. Παραθέτουμε ενδεικτικά κάποιες από αυτές.

- Είναι πραγματικά απολαυστικός ο κόσμος που συνέλαβε ο Γιάννης Καλαβριανός με την ομάδα του. Οι Άγγελοι του Τσάρλυ μπορεί αν είναι πιο παλιές και πιο καπάτσες στο επάγγελμα, ωχριούν όμως μπροστά στις ρωσοσπουδαγμένες ξαδέρφες τους. Ακόμη και όταν ο προϋπολογισμός είναι ελάχιστος, τίποτε δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο αν υπάρχει χιούμορ και φαντασία. Πρακτόρισσες. Πιάστε αν μπορείς!
Λουίζα Αρκουμανέα. ΤΟ ΒΗΜΑ

- Εξόχως διασκεδαστική η θεατρική παράσταση ΠΡΑΚΤΟΡΙΣΣΕΣ. Όταν υπάρχουν ωραίο camp, χιούμορ και φαντασία, το μεγάλο μπάτζετ είναι περιττό.
Γιώργος Νάστος, ΒΗΜΑgazino

- Ότι πιο φρέσκο κυκλοφορεί στις θεατρικές σκηνές της πόλης. Η πιο high κωμωδία της σεζόν.

Φιλουμένα Ζλατάνου in2life.gr- Μόλις τελείωσε η παράσταση ήθελα να την ξαναδώ. Πραγματική κωμωδία. Γελάς από την πρώτη ως την τελευταία στιγμή.

Κωστής Μπίτσιος, CITY UNCOVERED


- Αυτό είναι πρωτοπορία. Να κάνεις κάτι όμορφο και ειλικρινές.
Αλεξάνδρα Κατσαρού. Athens Voice


Δείτε φωτογραφίες από τις Πρακτόρισσες στο:

http://picasaweb.google.com/sforaris/cNBeG#


Μετά την ολοκλήρωση της θεατρική περιόδου δεχτήκαμε τις προτάσεις των κυρίων Νικηφόρου Παπανδρέου και Μιχάλη Αεράκη και πραγματοποιήσαμε την πρώτη μας περιοδεία, παίζοντας τις ‘Πρακτόρισσες’ στη Θεσσαλονίκη (Πειραματική Σκηνή της Τέχνης) και τα Χανιά (Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης) με πολύ μεγάλη επιτυχία.

2 σχόλια:

abo είπε...

Πιστεύω -και εύχομαι- το έργο να έχει τρομερή επιτυχία αφού έχει όλες τις προϋποθέσεις να το καταφέρει, δηλαδή ταλαντούχο συγγραφέα και σκηνοθέτη αλλά και πολύ καλούς ηθοποιούς.Εύχομαι καλή παράσταση,καλές κριτικές και πολλά εισιτήρια!

kert είπε...

pisteuw oti h symela 8a kataferei na nikisei to kako!
to sympan giati xwnetai sta podia sou...:P
kyrie syngrafea, elpizw na einai to idio ekseretika empneusmeno opws to prohgoumeno.kalh synexeia.
1st december se perimenoume..