Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Deutsches Theater Berlin
Autorentheatertage Berlin 2013 [Ημέρες Σύγχρονης Δραματουργίας 2013]


 Davids Formidable Speech on Europe
[Η υπέροχη ομιλία του Ντέιβιντ για την Ευρώπη]
Παράσταση με 12 ηθοποιούς και σκηνοθέτες από 10 ευρωπαϊκές χώρες

Μια συμπαραγωγή του Deutsches Theater Berlin και του Ευρωπαϊκού Θεατρικού Δικτύου mitos21

Σάββατο 8 Ιουνίου 2013, στις 20.00
Deutsches Theater Berlin, Kammerspiele





Η Εταιρεία Θεάτρου Sforaris στο Deutsches Theater του Βερολίνου

Το Deutsches Theater Berlin και το Ευρωπαϊκό Θεατρικό Δίκτυο mitos21, παρουσιάζουν στο Βερολίνο, το Σάββατο 8 Ιουνίου, τη συλλογική παράσταση «Η υπέροχη ομιλία του Ντέιβιντ για την Ευρώπη», μια ευρωπαϊκή συμπαραγωγή βασισμένη στον λόγο που εκφώνησε ο Βρετανός πρωθυπουργός στις 23 Ιανουαρίου 2013 («The Bloomberg EU speech»), και η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο του ετήσιου Φεστιβάλ σύγχρονης δραματουργίας Autorenteatertage Berlin 2013.

Στην παράσταση συμμετέχουν Εθνικά Θέατρα και μεγάλοι θεατρικοί οργανισμοί από δέκα ευρωπαϊκές χώρες, μέλη του Δικτύου mitos21 : το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας (Λονδίνο), το Ντόιτσες Τεάτερ (Βερολίνο), το Θέατρο Κάτονα Γιόζεφ (Βουδαπέστη), το Βασιλικό Θέατρο Ντραμάτεν (Στοκχόλμη), το Εθνικό Θέατρο Στάρυ (Κρακοβία), το Βασιλικό Θέατρο της Δανίας (Κοπεγχάγη), το Πανεπιστήμιο Μοτσαρτέουμ (Σάλτσμπουργκ), το Ντίσελντορφερ Σάουσπιλχαους, το Τεάτρε Λιούρε (Βαρκελώνη),  το Σάουσπιλχαους της Ζυρίχης και το Σάουσπιλ Φράνκφουρτ.

Την Ελλάδα (μετά από πρόταση της Γενικής Γραμματέως του mitos21, Ιφιγένειας Ταξοπούλου), εκπροσωπεί η Εταιρεία Θεάτρου Sforaris, με σκηνοθέτη τον Γιάννη Καλαβριανό και τον –ίσως περισσότερο ‘διεθνή’ ηθοποιό της γενιάς του- Γιώργο Γλάστρα.
Οι δώδεκα μικρές παραστάσεις δημιουργήθηκαν, η καθεμιά, από έναν σκηνοθέτη και έναν ηθοποιό, οι οποίοι εργάστηκαν ξεχωριστά από τους υπόλοιπους και θα παρουσιασθούν σε μια κοινή παράσταση, στα αγγλικά, γερμανικά, ελληνικά, σουηδικά, ισπανικά, ουγγρικά, πολωνικά και δανέζικα, με αγγλικούς υπέρτιτλους, στο Deutsches Theater του Βερολίνου, στις 8 Ιουνίου, στις 20.00 μ.μ.
Κοινός θεματικός άξονας και αφετηρία όλων των προτάσεων, υπήρξε η ομιλία του Βρετανού Πρωθυπουργού Νταίηβιντ Κάμερον, σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης.
Ο Κάμερον απευθυνόμενος στους Βρετανούς, θέτει -μεσούσης της οικονομικής κρίσης και εν όψει του δημοψηφίσματος για την παραμονή ή την έξοδο της Μ. Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση- όλα τα σύγχρονα ζητήματα που έχουν προκύψει στις χώρες-μέλη, 60 χρόνια από την αρχική ιδέα της δημιουργίας της.
Η 15 σέλιδη ομιλία του, στάθηκε η αφορμή για την ελεύθερη δημιουργία 12 παραστάσεων, κοινού προβληματισμού από θέατρα χωρών είτε του Ευρωπαικού Νότου που πλήττονται άμεσα από την οικονομική κρίση, είτε άλλων που έχουν να αντιμετωπίσουν σοβαρά κινήματα ευρωσκεπτικιστών σχετικά με τη στάση τους (όπως η Μ. Βρετανία και η Γερμανία), είτε νεώτερων μελών της Ένωσης όπως η Πολωνία, είτε εκείνων που δεν ανήκουν στην Ε.Ε., όπως η Ελβετία.

 Ο Γιώργος Γλάστρας σπούδασε στη Royal Academy of Music, το USIU του Σαν Ντιέγκο, το Mountview Theatre School του Λονδίνου και έχει τιμηθεί με το Sir Ralph Richardson Award. Στο εξωτερικό έχει συμμετάσχει σε παραστάσεις στα: Globe, Theatre Royal-Drury Lane, Lilian Baylis-Sadlers Wells, Riverside Studios, Chelsea Centre, B.A.C, Edinburgh Festival, Teatro Olimpico.
Έχει συμμετάσχει σε τηλεοπτικές σειρές του BBC και του Channel 4.
Στην Ελλάδα έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με τον Γιάννη Χουβαρδά, τον Θωμά Μοσχόπουλο, τον Νίκο Μαστοράκη, τον Βασίλη Παπαβασιλειου, τη Νικαίτη Κοντούρη και τον Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο. Τελευταία του συμμετοχή ήταν η ‘Οδύσσεια’ σε σκηνοθεσία του Ρόμπερτ Γουίλσον σε συμπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου και του Piccolo Teatro. 
Για περισσότερες πληροφορίες:   


Για την παράσταση έχουν μεταξύ άλλων γραφτεί τα εξής:

 

Γιώργος Γλάστρας VS Ντέβιντ Κάμερον (Αθηνόραμα, από την Ιλειάνα Δημάδη)

http://www.athinorama.gr/theatre/newsroom/?edtid=25068 
 
Οι Γιάννης Καλαβριανός και Γιώργος Γλάστρας στην ελληνική εκδοχή για την «Υπέροχη ομιλία του Ντέιβιντ για την Ευρώπη. (Καθημερινή, από τη Γιώτα Συκκά)
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_2_06/06/2013_522845

Έρωτας και πάθη (Lifo, από την Αργυρώ Μποζώνη)
http://www.lifo.gr/team/showtime/38816

Κάμερον, «ένας ξεβράκωτος πολιτικάντης» (Ελευθεροτυπία, από την Ιωάννα Κλεφτόγιαννη)

http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=04%2F06%2F2013&id=367781

Δέκα ευρωπαϊκές χώρες, μαζί με την Ελλάδα, σε μια παράσταση στο Deutsches Theater του Βερολίνου (TA NEA) 

http://www.tanea.gr/news/culture/article/5021184/deka-eyrwpaikes-xwres-mazi-me-thn-ellada-se-mia-parastash-sto-deutsches-theater-toy-berolinoy/

Ελληνικές παραστάσεις στην Ευρώπη (ΤΟ ΒΗΜΑ)
http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=515730

Ο Κάμερον με εσώρουχα και περικεφαλαία ( Εφημερίδα των Συντακτών, από τη Βένα Γεωργακοπούλου)
http://www.efsyn.gr/?p=56120

H Εταιρεία Θεάτρου Sforaris στο Deutshes Theater του Βερολίνου (onlytheater, από τη Χρύσα Φωτοπούλου)

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ SFORARIS ΣΤΟ DEUTSCHES THEATER TOY ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ - See more at: http://www.onlytheater.gr/buzz_/2705-i-eteria-theatrou-sforaris-sto-deutsches-theater-tou-verolinou.html#sthash.YDqF35cB.dpufΗ Εταιρεία Θεάτρου Sforaris
Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ SFORARIS ΣΤΟ DEUTSCHES THEATER TOY ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ - See more at: http://www.onlytheater.gr/buzz_/2705-i-eteria-theatrou-sforaris-sto-deutsches-theater-tou-verolinou.html#sthash.YDqF35cB.dpufΗ http://www.onlytheater.gr/buzz_/2705-i-eteria-theatrou-sforaris-sto-deutsches-theater-tou-verolinou.html
http://www.onlytheater.gr/buzz_/2705-i-eteria-theatrou-sforaris-sto-deutsches-theater-tou-verolinou.html

Ο Γιάννης Καλαβριανός στο Deutsches Theater (to spirto από την Έλενα Γαλανοπούλου)

http://tospirto.net/theater/news/13123 

Δεν υπάρχουν σχόλια: