Τετάρτη, 4 Σεπτεμβρίου 2013

Προγραμματισμός της Εταιρείας Θεάτρου Sforaris 2013-2014

Προγραμματισμός της Εταιρείας Θεάτρου Sforaris 2013-2014

Η Εταιρεία Θεάτρου Sforaris, αφού ολοκλήρωσε με επιτυχία την πρώτη φάση των παραστάσεων της τελευταίας της παραγωγής με τίτλο Γιοι και κόρες, μια παράσταση για την αναζήτηση της ευτυχίας (στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2012, το Bios, τη Λευκωσία, το Ούντινε της Ιταλίας, τη Θεσσαλονίκη, το Αρχαίο Θέατρο Ηφαιστείας στη Λήμνο, τον Πύργο Μπαζαίου στη Νάξο, την Πάρο, το Θέατρο στον Κουμάρο της Τήνου και τα ΔΗ.ΠΕΘΕ. Κομοτηνής, Καβάλας, Πάτρας και Λάρισας)
προγραμματίζει για την επόμενη θεατρική περίοδο τα εξής:

Στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, θα παρουσιασθούν σε εναλλασσόμενο ρεπερτόριο οι δύο παραγωγές της Εταιρείας που ξεκίνησαν από το Φεστιβάλ Αθηνών:

Γιοι και κόρες, μια παράσταση για την αναζήτηση της ευτυχίας,

Βασισμένη στις μαγνητοσκοπημένες αφηγήσεις ηλικιωμένων από όλη την Ελλάδα,
με καινούριες ιστορίες και με νέα διανομή.

Έναρξη: Οκτώβριος 2013.
Παίζουν: Γιώργος Γλάστρας, Άννα Ελεφάντη, Αλεξία Μπεζίκη, Γιώργος Παπαπαύλου και σε διπλή διανομή η Μαρία Κοσκινά και η Στέφη Πουλοπούλου


Το φθινόπωρο η παράσταση θα παρουσιασθεί και πάλι στη Θεσσαλονίκη και τον χειμώνα θα ταξιδέψει μαζί με τις Παραλογές ή μικρές καθημερινές τραγωδίες στο Σεράγεβο, στο 30ο International Serajevo Winter Festival.


Παραλογές ή μικρές καθημερινές τραγωδίες
Η παράσταση που σύστησε την Εταιρεία Θεάτρου Sforaris στο ευρύτερο θεατρικό κοινό,
βασισμένη σε δημοτικά τραγούδια και την ποίηση του Τάσου Λειβαδίτη, από τον Ιανουάριο στην Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου.


Στο BiosΑβελάρδος και Ελοΐζα
Ο έρωτας αρχίζει από μία μεταφορά

Η νέα παράσταση της Εταιρείας Θεάτρου Sforaris, ζωντανεύει μία από τις μεγαλύτερες ιστορίες αγάπης ενός θρυλικού ζευγαριού, που παραμένει άγνωστο στο ελληνικό κοινό, του Αβελάρδου και της Ελοΐζας.

Η ιστορία του Αβελάρδου και της Ελοΐζας
Βρισκόμαστε στο Παρίσι του 12o αιώνα, την εποχή που ανατέλλει το άστρο ενός από τους σημαντικότερους θεολόγους και φιλοσόφους του Μεσαίωνα, του σαραντάχρονου Πέτρου Αβελάρδου, με πλήθος μαθητών, τεράστια μόρφωση και δυνατότητες που τον καθιστούσαν ικανό διεκδικητή μέχρι και του ίδιου του Παπικού θρόνου. Ο Εφημέριος του Παρισιού, Φυλμπέρ, του εμπιστεύεται για μαθήτρια την δεκαεξάχρονη ανιψιά του, Ελοΐζα, που παρά τη μικρή της ηλικία έχει ήδη μια εξαιρετικά ευρεία καλλιέργεια. Ο Αβελάρδος και η Ελοΐζα γρήγορα γίνονται εραστές. Το σκάνδαλο που ξεσπά είναι τεράστιο. Η Ελοΐζα μένει έγκυος και ο Αβελάρδος την πιέζει να παντρευτούν, πράγμα που η - ασυνήθιστα χειραφετημένη για τα δεδομένα της εποχής - Ελοΐζα, αρνείται, για να μην σταθεί εμπόδιο στην θεολογική του πορεία. Τελικά ο γάμος θα γίνει σε πολύ στενό οικογενειακό κύκλο. Ο Φυλμπέρ, θεωρώντας τον γάμο εικονικό και την προσβολή στο πρόσωπό του τεράστια, διατάζει την τιμωρία του Αβελάρδου. Πληρωμένοι δολοφόνοι εισβάλουν στο σπίτι του ζευγαριού και τον ευνουχίζουν. Ο Αβελάρδος όμως, επιζεί. Καταφεύγει στο μοναστήρι του Σαιν Ντενί και  παραγγέλνει στην Ελοΐζα να γίνει και εκείνη μοναχή. Το ζευγάρι ζει χωριστά για τα επόμενα 20 χρόνια ανταλλάσοντας επιστολές.  Συναντιούνται μία και μοναδική φορά. Ο Αβελάρδος πεθαίνει 63 ετών. Η Ελοΐζα ζει ακόμη 20 χρόνια και πεθαίνει λέγοντας σαν τελευταία φράση: "In death at last, let me rest with Abélard", παράκληση που όμως δεν εισακούγεται. Ο θρύλος θέλει την Ιωσηφίνα Βοναπάρτη, σύζυγο του Ναπολέοντα, επτακόσια χρόνια μετά τον θάνατό τους, να συγκινείται μαθαίνοντας την ερωτική τους ιστορία και να εκπληρώνει την τελευταία επιθυμία της Ελοΐζας, μεταφέροντας τα οστά τους σε κοινό τάφο στο Κοιμητήριο του Père Lachaise. Ο τάφος τους γίνεται σύμβολο της αιώνιας αγάπης και μνημείο για τους απανταχού ερωτευμένους.

Κείμενο-σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός
Σκηνικά-κοστούμια: Εύα Μανιδάκη
Μουσική: Άγγελος Τριανταφύλλου
Παίζουν: Ελένη Κοκκίδου, Γιώργος Γλάστρας, Χριστίνα Μαξούρη
Πρεμιέρα: 12 Φεβρουαρίου 2014, για 20 παραστάσεις, Τετάρτη-Κυριακή, Bios, Πειραιώς 84, τηλ 2103425335Δεν υπάρχουν σχόλια: